Een incassobureau inschakelen

Hoezo een incassobureau?

Als je als ondernmer te maken krijgt met klanten die hun facturen niet betalen, dan kan je een beroep doen op een incassobureau.  Een incassobureau werkt op vraag van de schuldeiser. Het bureau zelf zal dan idealiter ook verder alles afhandelen. De communicatie gebeurt dan enkel tussen schuldenaar en incassobureau. Omwille van een helder procesvoering is het dan ook in jouw belang dat je als schuldeiser niet tussenbeide komt. Zo is het niet meer dan logisch dat je voorlopig langs de zijlijn meekijkt. Een incassobureau is wel wettelijk gebonden en zo hebben ze bijvoorbeeld niet de mogelijkheid om beslag te leggen op inboedel of loon. Alhoewel de meeste (erkende) incassobureaus ruim ervaring hebben met debiteurenbeheer, kan er altijd sprake zijn van een klant dat de openstaande bedragen niet kan terugbetalen. In zulke gevallen kan er een afbetalingsplan worden opgemaakt in samenspraak met de schuldeiser.  


Welke kosten brengt het met zich mee?

Schulden innen via een incassobureau brengt vanzelfsprekend ook kosten met zich mee, maar deze liggen ook gedeeltelijk vast in barema's of schalen. De kosten worden berekend aan de hand van een percentering van de openstaande schuld. Er zijn wel richtlijnen die een incassobureau moet volgen bij het innen van deze kosten. Naast dossierkosten en administratiekosten zijn er onder meer ook registratiekosten. Kosten kunnen ook gemaakt worden bij het opvragen van gegevens uit bijvoorbeeld de Kamer van Koophandel of de gemeentelijke uittreksels. Wat ook kan is dat het incassobureau in samenspraak met de schuldeiser/ klant een gang naar de rechter in werking zet. Er wordt dan een dagvaarding uitgebracht waarna de gerechtsdeurwaarder in beeld komt. De gerechtsdeurwaarder is wettelijk bevoegd om zaken in beslag te nemen. Inbeslaglegging wordt veelal ingezet als laatste middel. Voordat dit gebeurt volgt er nog een heel schuldaflossingstraject. Het is begrijpelijk dat  je als bedrijf hier liever geen beroep op wilt doen, maar er zijn ook incassobureaus die deze gang van zaken netjes voor jou afhandelen. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je er uiteindelijk meer werk en kopzorgen aan overhoudt. De meeste incassobureaus zullen de papieren rompslomp voor je uit handen nemen waardoor je kunt richten op je bedrijfsvoering. De stress die veel ondernemers begrijpelijkerwijze ervaren bij debiteurenbeheer wordt je dan ontzorgd.


Het vinden van een incassobureau

Om het juiste bureau te vinden, kan je allereerst beginnen met een search op google. Je kan je gegevens ook opgeven bij bepaalde sites waar er dan een match wordt gevonden met het voor jou juiste bureau. Als men het geschikt bureau voor je gevonden heeft, zal je meer informatie krijgen omtrent de offerte en kan je zo ook meer ideeën opdoen over de mogelijkheden die jou tot beschikking liggen. Als je bedrijfsvoering in Nijmegen zetelt zou je kunnen overwegen om contact op te nemen met Incasso Associatie Nederland voor een zorgvuldige en deskundig incassobureau.


Delen